WARZYWA NA TALERZU U "PSZCZÓŁEK"

Opublikowano: 2025-11-11 22:33, Numer artykułu: 104925 , Autor: A.Gościńska

Światowy Dzień Warzyw i Owoców stał się wstępem do rozpoczęcia naszej przygody z warzywami. Pszczółki przyniosły mnóstwo smacznych i zdrowych okazów. Warzywa poznawaliśmy za pomocą różnych zmysłów: wzroku, smaku, węchu oraz dotyku. Porównywaliśmy warzywa, szukaliśmy podobieństw i różnic. I co najważniejsze warzywa stały się inspiracją do tworzenia dzieł artystycznych: „Warzywa na talerzu”, to obrazki tworzone na talerzu z ulubionych warzyw, kolejny etap to nadawanie im tytułu a następnie smakowite kosztowanie stworzonych kompozycji. Największym powodzeniem cieszyły się grillowane bataty, wiele osób spróbowało ich po raz pierwszy i bardzo im smakowały. Ale to nie koniec artystycznej działalności. „Warzywne, zapachowe obrazy” to obrazki sensoryczne stworzone przez „Pszczółki” z plastrów warzyw -przyklejanych do przezroczystej plastikowej powierzchni. „Pszczółki" utwierdziły się w przekonaniu, że warzywa dla zdrowia warto jeść.

Zdjęcia